Ce înseamnă boala Lyme?

 

Boala Lyme – o boala a sezonului cald

Boala Lyme sau Borrelioza Lyme este un nou venit in lista bolilor infectioase, fiind diagnosticata relativ recent la inceputul anilor ’70 ca artrita la copiii din zona Lyme Connecticut SUA. De atunci s-au acumulat multe informatii privind etiologia, modul de transmitere, tabloul clinic, diagnosticul si tratamentul bolii.
Infectia este transmisa prin intepatura de capuse din genul Ixodes, Ixodes ricinus. Aceasta capusa se gaseste in tara noastra. Nu toate capusele sunt infectate si pot transmite boala. Studii facute in tara noastra arata ca doar 10-11% din capuse sunt infectate. Pentru a transmite boala chiar si capusele infectate trebuie sa stea atasate de tegument un timp suficient pentru a se hrani. Transmiterea de la om la om, de la mama la fat, de la animale la om si transmiterea sexuala nu au fost demonstrate.
Este o boala infectioasa produsa in tara noastra de cel putin trei specii de bacterii apartinand genului Borrelia: Borrelia Burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii si Borrelia garinii. Tabloul clinic al bolii in faza acuta se poate manifesta polimorf: febra, durere de cap, depresie, oboseala, dureri articulare si aparitia, cel mai frecvent la locul intepaturii, a unui rash circular cu tendinta la extindere numit eritem migrator. Netratata boala poate evolua spre stadiul cronic: artrita, cardita, neuroborrelioza tardiva.
Diagnosticul bolii implica o etapa de screening cu teste enzimatice tip ELISA si o etapa de confirmare prin metoda Western blot. Cultura pe medii, testele imunohistochimice si polimerizarea in lant sunt metode mai specifice dar rezervate deocamdata cercetarii.
Tratamentul bolii se face cu antibiotice: Doxiciclina, Ceftriaxona, Amoxicilina si Eritromicina. Durata tratamentului este controversata. La ora actuala atat ghidurile europene cat si cele americane recomanda tratamentul timp de 21 zile. Duratele lungi de tratament pentru manifestarile cronice ale bolii si sindromul post-Lyme nu au fost verificate in studii clinice.
Profilaxia cuprinde masuri nespecifice adresate protejarii de intepatura de capuse sau inlaturarea cat mai rapida a capusei de preferinta in primele 24 ore postintepatura. Profilaxie cu Doxiciclina la adulti nu a dat rezultate incurajatoare.
In Romania preocuparea si numarul cazurilor diagnosticate a crescut in ultimii ani pe de-o parte datorita cunostintelor dobandite si pe de alta parte deoarece capusele din genul Ixodes care transmit aceasta boala s-au inmultit si si-au extins habitatul.
In ultimii 2 ani la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj se prezinta zilnic in sezonul cald, de la sfarsitul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii septembrie, sute de pacienti intepati de capuse. De asemenea direct s-au trimisi de medici din alte specialitati se prezinta anual pentru consultatii cu tablou clinic de Boala Lyme acuta sau cronica, in jur de 100 pacienti/an in vederea confirmarii diagnosticului si tratament. Stimulati de adresabilitatea crescuta am dezvoltat metodele de diagnostic in spital si am infiintat Centrul de Boala Lyme. In acest centru pacientii sunt consultati pluridisciplinar, investigati si tratati. In centru desfasuram si activitate de cercetare stiintifica in colaborare cu centre de Boala Lyme din Austria, Germania, Olanda si Slovacia.
In concluzie, putem spune ca Borrelioza Lyme este o patologie tot mai mult diagnosticata in Romania si cunostintele acumulate in acest domeniu vor duce la o mai buna abordare terapeutica.