Cum ne protejăm?

 

Cum sa ne protejam de boala Lyme?
Boala Lyme sau borrelioza Lyme este o boala bacteriana transmisa de la animale la om prin intepatura de capuse. Ca urmare orice modalitate de a ne proteja de intepaturile de capusa constituie o buna metoda de profilaxie a bolii.
Comportamentul personal de protectie include:
• Evitarea sau reducerea timpului petrecut in zone infestate cu capuse adica zone bogate in vegetatie, liziera padurilor, parcuri, gradini neingrijite
• Utilizarea hainelor protective care sa acopere cat mai mult din tegument si pe care capusele sa fie vizibile (haine de culoare deschisa, pantaloni si camasa cu maneca lunga, pantalon introdus in ghete)
• Utilizarea repelentelor chimice sau botanice (substante care previn atasarea capuselor – sprayuri, creme, bratari) care nu sunt toxice pentru organism. Se evita administrarea lor pe fata (gura, ochi)
• Verificarea tegumentelor pentru identificarea capuselor la intoarcerea din drumetii (intepatura de capusa nu este dureroasa, capusele se pot atasa oriunde pe tegument).
• Spalarea hainelor (capusele pot ramane in haine).
• Se verifica animalele de companie (acestea pot aduce capuse in casa)
Daca totusi ati fost intepati de capuse trebuie sa stiti ca studiile locale arata ca doar 1 din 10 capuse sunt infectate si chiar si in cazul intepaturii de capusa infectata transmiterea infectiei la om este scazuta, si scade cu cat capusa esete extrasa mai rapid.
Astfel este importanta indepartarea capuselor atasate cat mai rapid! Scoaterea capuselor nu se efectueaza obligatoriu intr-un serviciu medical.
Cum se extrag capusele?
Pentru extragerea capuselor se folosesc: pensete cu varf subtire/dispozitive pentru extras capuse (existente in farmacii) pentru a putea prinde capusa cat mai aproape de suprafata pielii. Se trage capusa direct in sus, fara rasucire. In cazul in care parti din extremitatea cefalica a capusei raman in tegument nu se indica extragerea prin manopere chirurgicale/ traumatizare locala ci doar dezinfectie locala (spirt medicinal). Utilizarea metodelor chimice (alcool, ulei, acetona, untura) nu se recomanda (ineficiente/ induc eliminarea continutului digestiv al capusei in tegument). Dupa extragere se dezinfecteaza zona cu spirt medicinal sau alt dezinfectant local.
In Europa pe baza studiilor existente nu se recomanda profilaxie antibiotica dupa intepatura de capusa (lipsa eficientei).
In prezent nu exista un vaccin disponibil impotriva borreliozei Lyme pe plan international!

Daca ati fost intepati de capuse si daca in urma acesteia la locul intepaturii apare un eritem (pata rosie), la 3-7 zile dupa intepatura, sau in cazul aparitiei febrei, a durerilor musculare, durerilor articulare sau dureri de cap (“raceala de vara”) in decurs de o luna, sunteti sfatuiti sa va prezentati in Clinica Boli Infectioase pentru consult si tratament de specialitate. Roseata la locul intepaturii care poate sa apara imediat dupa intepatura, constituie o reactie alergica locala si nu semn de boala.
Nu trebuie sa intrati in panica, boala Lyme se trateaza cu antibiotice!